Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Cultuur - Ontdek de onderstroom. Hét festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand opent op 2 juni haar deuren. Architect Enzo Valerio heeft op deze bijzondere plek een spannende interventie ontworpen. Diep onder de oppervlakte van het Kruisplein vormt zich een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien wat de stad Rotterdam kan worden.

Het festivalhart maakt daarmee de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur zichtbaar en is dé plek waar de ontwerpsector, het onderwijs en het publiek elkaar ontmoeten. De tentoonstelling is te bezoeken van 2 t/m 27 juni 2021 op de onderste verdieping van de Stadsgarage Schouwburgplein 1, direct onder het Kruisplein. 

Na een zeer succesvolle RA Maand in 2019 pakken initiatiefnemers AIR, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners, het met de locatie van dit jaar nog ambitieuzer aan. De editie van 2021 staat in het teken van de onderstroom. In de onderstroom van de vakwereld worden nieuwe ideeën ontwikkeld, vindt innovatie en experiment plaats en wordt onderzoek gedaan naar de stad van morgen. In de maand juni krijgt het publiek de kans om die onzichtbare wereld van de onderstroom voor één maand te ervaren in de parkeergarage onder het Kruisplein in Rotterdam.

Ode aan de bouwplaats en verandering
De interventie van Valerio ‘Undercurrent, achter de coulissen van de stedelijke ontwikkeling” geeft het festivalhart het gezicht van een nieuwe generatie ontwerpers. Uit het immense landschap van betonpuin worden een tentoonstelling, workshopruimtes en studios opgebouwd. Enzo Valerio: “De bouwplaats, die de stad kenmerkt in een tijd van ontwikkeling, is de plek waar de stad opgebouwd en aangepast wordt. Het laboratorium waar achter de schermen van bouwsteigers en bouwhekken, elke dag mensen aan ruimtes werken die onderdeel worden van ons dagelijks leven. Dat klinkt heel gewoon, maar niks is zo bijzonder als een plek maken waar mensen gelukkig zijn, een goed stuk stad. Wat de stad was, is en wordt, wil ik binnen het tentoonstellingsontwerp zichtbaar maken. Een tentoonstelling over de toekomst van Rotterdam, opgebouwd uit het gesloopte bouwbestand van diezelfde stad. Een ode aan de bouwplaats en de verandering die deze stad kenmerkt.”

 

Programma RA Maand
In de dagelijkse (online) programmering, tentoonstellingen, rondleidingen en festivals wordt de innovatiekracht van architectuur getoond en verbonden aan de grote ontwikkelingen die gaande zijn in de stad. De expositie in de parkeergarage bevat o.a. maquettes van grote gebiedsontwikkelingen in Rotterdam zoals de zeven stadsprojecten en de maquette van de binnenstad. Verder zijn er bijdragen te zien van een breed scala aan Rotterdamse architectenbureaus en onderwijsinstellingen. Zij geven hiermee nadrukkelijk hun eigen visie op de toekomstige ontwikkeling van de stad. De tentoonstelling is door iedereen fysiek te bezoeken zonder afspraak.

Dompel je onder in architectuur
Tijdens de RA Maand 2021 is nog meer te beleven. Festivals en activiteiten als de Openingslezing, de Rotterdamse Dakendagen, de Dag van de Architectuur, de Grote Architectuur Quiz en de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 maken de Rotterdam Architectuur Maand compleet.

Ontdek de onderstroom en ervaar hoe ontwerpers met maquettes, tekeningen en installaties werken en nadenken over de stad van morgen. Kijk voor actuele informatie en het programma op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl.

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

DJ Guide Rotterdam

DJGuide.nl Party feed (rotterdam)

RSS Party feed

Uitgaan

Beheerders gezocht banner