Economie & Duurzaamheid
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Adopteer jouw eigen stukje op schoonopdekaart.nl

Foto: NederlandSchoon

010 Rotterdam Duurzaamheid - Als iedereen een stukje in zijn omgeving zwerfafvalvrij houdt, dan staat Rotterdam-Noord snel schoon op de kaart. De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. Inmiddels hebben al meer dan 100 deelnemers via schoonopdekaart.nl/rotterdam hun eigen gebied geadopteerd om schoon te houden. Sommige organisaties hebben zelfs de wettelijk verplichte 25 meter rondom hun vestiging opgerekt tot wel 100 meter. NederlandSchoon schaalt deze aanpak op en wil op 23 maart heel Rotterdam-Noord schoon op de kaart krijgen. Voor meer informatie zie nederlandschoon.nl en schoonopdekaart.nl

 

Welk stukje houd jij schoon in Rotterdam-Noord?

Helene van Zutphen (Directeur NederlandSchoon): “Als je woon- of werkomgeving schoon is, voelt dat een stuk prettiger en veiliger. Bovendien doe je het milieu er een groot plezier mee. Als iedereen een stukje aanpakt, dan staat Rotterdam-Noord snel schoon op de kaart. Speciaal hiervoor is de website schoonopdekaart.nl/rotterdam opgezet voor iedereen in Rotterdam-Noord. Zo hopen we dat deze actie zoveel mogelijk mensen mobiliseert en inspireert, en zorgt voor een zwerfafvalvrij Rotterdam-Noord.”

 

Landelijke Opschoondag 2019

Op 23 maart vindt de Landelijke Opschoondag plaats in Rotterdam-Noord. Aan alle ondernemers, scholen, verenigingen en ook buurtbewoners wordt gevraagd om voor die tijd een stukje Noord te adopteren en zwerfafvalvrij te houden. Direct na de Landelijke Opschoondag meten we of het is gelukt om heel Rotterdam-Noord schoon op de kaart te zetten.

 

Over de 25 meter regel

De ’25-meter regel’ (Artikel 2.13 van het Activiteitenbesluit) luidt: “Degene die de inrichting drijft verwijdert zo vaak als nodig etenswaren, verpakkingen, sport- of spelmaterialen, of andere materialen die uit de inrichting afkomstig zijn of voor de inrichting zijn bestemd binnen een straal van 25 meter van de inrichting”. Dit betekent dat de 25-meter regel gevolgen heeft voor ondernemers, het verplicht ze immers hun directe omgeving schoon te houden.

 

Over de zwerfafvalaanpak

De aanpak in Rotterdam-Noord is onderdeel van de brede zwerfafvalaanpak ‘Flesjes in de bak – zo doen we dat’. Het doel is om in 2020 de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70% tot 90% te reduceren én zwerfafval te verminderen. De aanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving rondom hun vestiging extra schoon én zamelen plastic flesjes in. Lokale campagnes met incentiveprogramma’s, informatie en educatie ondersteunen de acties. Elke locatie kent een eigen, passende zwerfafvalaanpak.

 

Over NederlandSchoon

Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

REIZEN & STEDENTRIPS & VLIEGTICKETS & VERHUUR

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Advertentie